Fra 2024: nye lovkrav for digitale kasseapparater

Der kommer nye krav om brug af digitale kasseapparater fra januar 2024

… men hvad betyder det for din virksomhed?

Her på siden kan du blive klogere på lovgivningen, og hvad den betyder for dig og din virksomhed.

Lad os starte med at opsummere den nye lovgivning i tre punkter:

1️⃣ Lovændringen træder i kraft d. 1. januar 2024 og betyder, at en række brancher – fx caféer, pizzeriaer, kiosker og restauranter – bliver pålagt at bruge digitale salgsregistreringssystemer.

2️⃣ Kravet om digitale kasseapparater har til formål at mindske sort arbejde, snyd med moms og skat. Det skal gøre det nemmere for skattevæsenet at kontrollere virksomheder.

3️⃣ SKAT kan allerede nu kræve, at nogle virksomheder benytter sig af et digitalt salgsregistreringssystem – også inden 1. januar 2024 – hvis virksomheden overtræder de allerede gældende krav og regler.

Du tænker måske, at det er både bøvlet og irriterende at skulle skifte kassesystem, hvis du ikke allerede har et digitalt POS-system.

Men faktisk kan et digitalt kassesystem bidrage med mange fordele for din virksomhed. Det giver bl.a. et godt overblik over dit salg samt bedre muligheder for at modtage forskellige betalingsmidler.

NemPOS devices

Hvem gælder det nye lovkrav for?

De berørte brancher, der er en del af aftalen – og som fra 2024 bliver pålagt at bruge et digitalt salgsregistreringssystem er ifølge skm.dk:

   • Restauranter
   • Pizzeriaer, grillbarer, isbarer mv.
   • Cafeer, værtshuse, diskoteker mv.
   • Købmænd og døgnkiosker

De nye krav gælder for virksomheder med årlig omsætning på mere end 50.000 kroner og mindre end 10 millioner kroner.

Hvad er formålet med lovkravet?

De nye lovkrav er en del af den politiske aftale ”Styrket indsats mod sort arbejde”, som blev indgået af et bredt flertal af Folketingets partier 2017.

Det overordnede formål med lovændringen er at gøre det lettere for Skatteforvaltningen at opdage snyd med moms, skat og sort arbejde.

Ved at pålægge et krav om at bruge digitale salgsregistreringssystemer skal tiltaget sikre bedre bogføring og fakturahåndtering hos udvalgte danske virksomheder.

Hvornår bør jeg skifte kassesystem?

Hvis du har styr på dine regnskaber, behøver du ikke skifte til et digitalt kassesystem før 1. januar 2024. Det kan dog være en rigtig god idé at få styr på det inden da.

Skattestyrelsen har siden juli 2021 kunne pålægge virksomheder at bruge et digitalt kassesystem med det samme, hvis der opdages fejl i regnskabet ved kontrolbesøg – fx ved utilstrækkelig salgsregistrering.

Efter en række målrettede kontroller mod kiosker og restauranter har styrelsen oplyst, at der blev konstateret uregelmæssigheder i to ud af tre kontrollerede virksomheder. Disse virksomheder er blevet påbudt at bruge et digitalt salgsregistreringssystem.

Hvorfor bør jeg bruge et POS-system?

Der er flere fordele ved at bruge et digitalt salgsregistreringssystem i din forretning.

 • Spar tid i hverdagen og følg med i dit salg
 • Bedre og nemmere overblik over salgsstatistikker
 • Mulighed for automatisk bogføring – fx til regnskabsprogrammet e-conomic

Det er vigtigt at den rigtige udbyder, der er pålidelig og kan opfylde de behov, du har til et kassesystem i din forretning. Derfor kan de være en god idé at undersøge markedet allerede nu.

NemPOS overholder alle nuværende og kommende krav til POS-systemer. Læs mere om systemet.

Hvilke lovkrav er der til et digitalt kassesystem? 

Som sagt bliver en række virksomheder og brancher pålagt at bruge et digitalt salgsregistreringssystem i forretningen. Det digitale salgsregistreringssystem skal registrere og logge alle dine transaktioner elektronisk.

Lovkravet er endnu et skridt væk fra fysiske dokumenter og regnskaber. Det kan også gøre din hverdag nemmere, mere struktureret og give bedre indsigt i din forretning – men mere om det senere.

En del af kravet til digitale kassesystemer er, at dit kassesystem skal lagre oplysninger om dit salg, så du kan eksportere og udlevere det, hvis myndighederne kræver det ved kontrol.

Systemet skal kunne udveksle salgsdata i SAF-T-format, som står for Standard Audit File For Tax.

SKAT har defineret krav til, at de berørte brancher skal have kassesystemer, med mulighed for udskrivning af kvittering og udskrivning af en fuld eller forenklet faktura. Derudover skal det digitale kassesystem ifølge lovgivningen kunne udføre daglig ajourføring af bogføring og korrekt kasseafstemning.